home De eik als boom Eik en mens De eik inspireert Eropuit en zelf doen Ook dat nog
Boomenfeest   Over het project   Links   Eik magazine    

Over het project

 

Met dit project willen we in de eerste plaats op zoek gaan naar de snel verdwijnende (praktijk)kennis over ons typisch landelijk en natuurlijk erfgoed. Er gaat heel wat kennis verloren over het gebruik en de functies van eiken door mensen. Waarom en hoe men eiken knotte of hoe men hakhout onderhield in houtkanten met eiken.

Zolang mensen economisch afhankelijk waren van de grond en de vruchten van de grond, werd deze kennis spontaan doorgegeven. In de huidige tijd dreigt deze lokale geschiedenis op te lossen. We hebben de lokale bevolking betrokken bij het herstel van de vallei en het omliggende landschap. Het herstellen van houtkanten zorgt ook voor lokale natuurverbindingen naar het kerngebied van aanwezige natuurgebieden.

 

Met de bouw van 'justitiepaleizen' verloren ook gerechtsbomen zoals de Duizendjarige Eik in Lummen, de 'dikke eik' in Beringen en anderen hun functie. Hun verhalen zijn vaak wel goed bewaard in heemkundig archief, maar niet toegankelijk voor het grote publiek.

 

Maar we willen meer! Niet enkel het verleden vastleggen op digitale dragers, we willen ook de mens van nu leren hoe (en waarom) ze dit levend erfgoed kunnen behouden, verzorgen, beschermen en zelf opnieuw aanplanten voor volgende generaties. De toekomst van ons landschap maken we immers nu. Dat kan best samengaan met onze hedendaagse noden en verlangens. We hopen dat hierdoor ook volgende generaties nog sporen vinden van het uitzicht van ons landschap. Want ja, - uiteindelijk is elke boom sterfelijk en moeten we blijven planten. En waarom dan niet opnieuw een knoteik in plaats van een Ginkgo biloba?

 

 

Dit project kwam tot stand met de steun van:

Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling
de Vlaamse Overheid
de provincie Limburg
de gemeente Lummen

Natuurpunt
Contactforum voor erfgoedverenigingen

Regionaal Landschap Lage Kempen

 

        

 

 

Nieuws!

Duizendjarige Eik genomineerd voor de Vlaamse Monumentenprijs

 

De Duizendjarige Eik in Lummen is één van de vijf laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een initiatief met bijzonder belang op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Er wordt veel belang gehecht aan publiekswerking en het creëren van interesse en draagvlak voor onroerend erfgoed.

En dat is nu net waar het project 'Eik onder de - mensen - onder de eik' om draaide: de Duizendjarige Eik en zijn 500 kleinere knoteik-broertjes geliefd maken bij de mensen. Dat dit ook gelukt is, konden we al zien op het Boomenfeest in juni.

 

Naast 'onze' Eik zijn er nog vier andere monumenten genomineerd: het zwembad en stoombadencomplex "De Veldstraat" in Antwerpen, de castrale motte "De Hoge Wal" in Evergem, de sacristie van de basiliek Sint-Servatius in Grimbergen en de luchtfotografische prospectie van archeologische vindplaatsen in Zedelgem. Op 20 september weten we of het volledig heringerichte domein van de Duizendjarige Eik de Vlaamse Monumentenprijs in de wacht sleept.

 

Wil je de eik bezoeken? Dat kan! Je kan er elke dag gratis terecht, van zonsopgang tot zonsondergang. Op Open Monumentendag op 13 september vertrekt een gegidste wandeling rond het domein vanop de parking. Vertrek om 14u en 16u.

Adres: Dikke Eikstraat z/n, 3560 Lummen

www.duizendjarigeeik.be

 


 


Colofon

 

Foto's: Monique Bogaerts, An De Wilde, Frans Van Bauwel, Sander Vandermolen, Eddy Vanoppen, Tine Verheyden, Hans Hillewaert.

 

Oude foto's: Kik-Irpa Brussel, Heemkundige Kring Genk, Openluchtmuseum Bokrijk, Provinciale Bibliotheek Limburg - Collectie Limburgensia, Koen Luts, Gemeente Lummen, Jean Massart (www.recollectinglandscapes.be).

 

Muziek: Neerharen Geographic Society 

 

Copyright: Niets uit deze website mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van Regionaal Landschap Lage Kempen.

 

 

Regionaal Landschap Lage Kempen vzw

 

Grote Baan 176

3530 Houthalen-Helchteren

info@rllk.be

T: 011/78 52 59

F: 011/83 21 02

 

Bezoek ook onze andere websites:

www.rllk.be

www.landschapssterren.be


 
logo RLLK copyright RLLK Design Just Catch Up CMS NettoolS Europese Unie Vlaanderen Provincie Limburg VCM