home De eik als boom Eik en mens De eik inspireert Eropuit en zelf doen Ook dat nog
Boomenfeest¬≤   Knutselen   Uit-tips   Recepten   Zelf knotten    

Zelf knotten

Vraag aan iemand hoe een knotwilg eruitziet en je krijgt een perfecte beschrijving. Wanneer je dezelfde persoon vraagt wat dan wel een 'knoteik' is, blijft het echter meestal stil. Nochtans is een knoteik precies hetzelfde als een knotwilg, maar dan bij een eik. Een knoteik is geen aparte boomsoort, maar een snoeivorm. Bij knoteiken worden takken afgezaagd op zo'n 1 à 2 meter hoogte. Zo ontstaat er een 'knot', een soort van bult, waaruit telkens nieuwe takken groeien.

 

Vroeger waren knoteiken een populaire snoeivorm in de Kempen, met name in de streek van Lummen, Halen en Beringen. We telden er al meer dan 650! En dat is nog maar een fractie van wat hier vroeger stond. Het snoeihout werd gebruikt voor van alles en nog wat: als rijshout in de groentetuin, als brandhout, om bezemstelen te maken...

 

Vandaag worden er niet veel eiken meer geknot. Jammer, want die mooie knoestige kronkelbomen scheuren daardoor in twee of sterven simpelweg. Knoteiken in ere houden is niet enkel goed voor het behoud van de streekidentiteit, de bomen zijn ook erg waardevol voor heel wat diersoorten, die in de holtes komen schuilen of nestelen zoals steenuilen, vleermuizen, eikvarens, grote insecten als het vliegend hert...

 

Hoog tijd dus om deze bijzondere boom uit eigen streek terug de aandacht te geven die hij verdient! Heel wat verwaarloosde knoteiken kunnen immers nog steeds geknot worden en zo in hun oude glorie worden hersteld. Maar hoe pak je dat aan? Je leert het van A tot Z in deze praktische handleiding.

 

Download 'm hier!

 

Een erg belangrijk aspect bij het knotten is de veiligheid. In deze brochure lees je welke voorzorgen je moet nemen bij het knotten van bomen.

 

Binnenkort kan je hier ook een instructiefilmpje downloaden.

  
logo RLLK copyright RLLK Design Just Catch Up CMS NettoolS Europese Unie Vlaanderen Provincie Limburg VCM