Recepten
Volkorenbrood uit de bakoven

Voor 8 broden van 1 kg of 16 broden van 500g Ingrediënten: 1,620 kg witte bloem 4,580 kg volkorenbloem 3,2 l water 100g zout en gist 200g boter
Bereiding: Kneed bloem, gist, boter en water met de hand (of 6 min. met de kneedmachine). Voeg daarna het zout erbij en kneed opnieuw. Verdeel het deeg in bollen van 1 kg (groot brood) of 500 g (klein brood) en laat ze 30 minuten rijzen. Maak de broden lang en doe ze eventueel in een bakvorm. Laat opnieuw rijzen gedurende 1 uur. Laat de broden vervolgens 45 minuten bakken in een withete stenen oven. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt.
Vlierbloesemsiroop Ingrediënten voor 1 liter 8 dl. water 250 gram vlierbloesemschermen 2 onbespoten citroenen 1 kg suiker of sucranat (oersuiker) of stevia + 10% suiker of 900 gram rijstemoutsiroop of 900 gram honing. Bereiding: 1. Pluk de vlierbloesem als de bloemen open zijn en nog licht geel. 2. Knip de steeltjes eraf en zet ze onder water. 3. Laat dit 24 uur staan en zeef vervolgens de bloemen eruit. 4. Schil met een dunschiller de 2 citroenen. 5. Voeg de gele schilletjes bij het water. 6. Pers de citroenen uit en voeg dit sap erbij. 7. Breng dit aan de kook met het zoetmiddel en laat dit 3 minuten koken (behalve als je voor honing kiest, deze voeg je pas toe na het koken en zeven als de temperatuur van de vloeistof lager is dan 80°, opdat de inhoudstoffen van de honing bewaard blijven). 8. Giet de hete siroop in goed gereinigde flesjes met afsluitbare dop. 9. Met 1 liter siroop kun je 8 liter vlierbloesemlimonade maken.
Dipsaus met wilde kruiden en bloemen (Om paprika, wortel, bleekselderij en komkommer in te dippen)
Ingrediënten 250 gram magere kwark 1 dl. ongezoete ongeklopte slagroom 2 theelepels appel- of ander diksap 1 mespunt mosterd, beetje peper 1 teentje knoflook zeer fijngesneden Sap van ½ sinasappel 1 handvol fijngesneden blaadjes van: duizendblad, vogelmuur, smalle weegbree,bijvoet, paardebloemblad, melde. 10 bloemetjes van: madelief, borage,rolklaver, groot kaasjeskruid,lavendel, paarse dovenetel, rode of witte klaver. Bereiding: 1. Meng de kwark met de room, het diksap, de mosterd, peper, knoflook en het sinasappelsap. 2. Proef of de smaak lekker is en voeg anders nog wat diksap toe. 3. Was de blaadjes en bloemetjes en dep deze droog met een stukje keukenrol. 4. Snijd ze heel fijn en meng ze door de dipsaus. 5. Snijd de bleekselderij in stukken van 5 cm en vul deze met de dipsaus 6. Maak een schaal met zoete paprika, worteltjes en komkommer voor te dippen.
|