home De eik als boom Eik en mens De eik inspireert Eropuit en zelf doen Ook dat nog
Boomenfeest²   Knutselen   Uit-tips   Recepten   Zelf knotten    

Recepten

 

Volkorenbrood uit de bakoven


 

Voor 8 broden van 1 kg of 16 broden van 500g


Ingrediënten:
1,620 kg witte bloem
4,580 kg volkorenbloem
3,2 l water
100g zout en gist
200g boter

 

Bereiding:
Kneed bloem, gist, boter en water met de hand (of 6 min. met de kneedmachine). Voeg daarna het zout erbij en kneed opnieuw.
Verdeel het deeg in bollen van 1 kg (groot brood) of 500 g (klein brood) en laat ze 30 minuten rijzen. Maak de broden lang en doe ze eventueel in een bakvorm. Laat opnieuw rijzen gedurende 1 uur.
Laat de broden vervolgens 45 minuten bakken in een withete stenen oven. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt.

 


Vlierbloesemsiroop

 

Ingrediënten voor 1 liter
8 dl. water
250 gram vlierbloesemschermen
2 onbespoten citroenen
1 kg suiker of sucranat (oersuiker) of stevia + 10% suiker of 900 gram rijstemoutsiroop of 900 gram honing.


Bereiding:
1. Pluk de vlierbloesem als de bloemen open zijn en nog licht geel.
2. Knip de steeltjes eraf en zet ze onder water.
3. Laat dit 24 uur staan en zeef vervolgens de bloemen eruit.
4. Schil met een dunschiller de 2 citroenen.
5. Voeg de gele schilletjes bij het water.
6. Pers de citroenen uit en voeg dit sap erbij.
7. Breng dit aan de kook met het zoetmiddel en laat dit 3 minuten koken (behalve als je voor honing kiest, deze voeg je pas toe na het koken en zeven als de temperatuur van de vloeistof lager is dan 80°, opdat de inhoudstoffen van de honing bewaard blijven).
8. Giet de hete siroop in goed gereinigde flesjes met afsluitbare dop.
9. Met 1 liter siroop  kun je 8 liter vlierbloesemlimonade maken.


Dipsaus met wilde kruiden en bloemen


(Om paprika, wortel, bleekselderij en komkommer in te dippen)

 

Ingrediënten
250 gram magere kwark
1 dl. ongezoete ongeklopte slagroom
2 theelepels appel- of ander diksap
1 mespunt mosterd, beetje peper
1 teentje knoflook zeer fijngesneden
Sap van ½ sinasappel
1 handvol fijngesneden blaadjes van: duizendblad, vogelmuur, smalle weegbree,bijvoet, paardebloemblad, melde.
10 bloemetjes van: madelief, borage,rolklaver, groot kaasjeskruid,lavendel, paarse dovenetel, rode of witte klaver.


Bereiding:
1. Meng de kwark met de room, het diksap, de mosterd, peper, knoflook en het sinasappelsap.
2. Proef of de smaak lekker is en voeg anders nog wat diksap toe.
3. Was de blaadjes en bloemetjes en dep deze droog met een stukje keukenrol.
4. Snijd ze heel fijn en meng ze door de dipsaus.
5. Snijd de bleekselderij in stukken van 5 cm en vul deze met de dipsaus
6. Maak een schaal met zoete paprika, worteltjes en komkommer voor te dippen.

 




 

 

 

Perenvlaai

 

 

Ingrediënten:
Voor het deeg:
250 g bloem
15 g gist
20 g margarine
20 g suiker
1 dl melk
zout

 

Voor de vulling:
1 kg stoofperen
Suiker
Kaneelstokje
Azijn
Paneermeel

 

Bereiding:
Warm de melk lichtjes op tot hij lauw is. Maak de gist met een klein gedeelte van de melk aan. Kneed van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk deeg. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen.

 

Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw kneden. Bestuif de tafel en de deegrol met bloem en rol het deeg uit. Boter een taartvorm in en doe het deeg erin. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.


Schil de peren en snijd ze in vieren, dikke peren in achten, en verwijder het klokhuis. Stoof de peren in water, waaraan een scheut azijn, suiker en kaneel is toegevoegd, tot ze bijna gaar zijn. De peren mogen niet uit elkaar vallen. Het hangt van de soort peer af hoe lang het stoven duurt. Haal de peren uit het kookvocht en laat ze afkoelen.

 

Bestuif het deeg in de taartvorm licht met paneermeel. Verdeel de peren over de bodem en bak de vlaai in ± 20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven of in een niet te hete bakoven gedurende ca 25 minuten.

 


Voor bij de vlaai: Eikeltjeskoffie


Copyright Eddy Vanoppen

 

Eikeltjeskoffie smaakt niet als echte koffie, maar het is wel een lekker warm drankje! En je kan het perfect zelf maken...


Verzamel eikeltjes van de zomereik, leg ze in een pan in een laagje van ongeveer 4 eikels hoog. Doe een deksel op de pan en laat de eikels sudderen in hun eigen vocht. Als ze allemaal zijn opengesprongen, haal je de schilletjes uit de pan.

 

Rooster de eikeltjes in een pan, maar laat ze niet zwart worden! Als ze geroosterd zijn, kan je de eikels fijnmalen met een vijzel of mixer. Doe een beetje van dit eikelpoeder in een kopje, overgiet met heet water en laat 10 minuten staan. Zeef het drankje, doe er melk en suiker bij en je eikelkoffie is klaar!

 


After eight

 

Ingrediënten:
40 Muntblaadjes
100 gram pure chocolade


Bereiding:
1. Was de munt en pluk de blaadjes van de steel.
2. Verwarm de chocolade au bain Marie.
3. Doop elk muntblaadje in de vloeibare chocolade.
4. Neem het met een pincet eruit en leg het op een schaal om af te koelen.




 

 

 

 

 

Pizza 

 

http://www.flickr.com/photos/pgautier/801999470/


Ingrediënten:
Voor het deeg:

250 g bloem
1 ¼ dl lauw water
25 g boter
1 kleine eetlepel suiker
3 eetlepels olijfolie
20 g gist
zout
tijm en/of rozemarijn

 

Voor de vulling:
1 rode ui in dunne ringen
1 courgette in dunne plakjes
Olijfolie
Zout en zwarte peper
120 g fetakaas
Zongedroogde tomaten in olie, in reepjes gesneden
Geraspte kaas naar keuze: Emmentaler, Gruyère, Mozzarella
1 klein teentje knoflook
Verse kruiden naar keuze: oregano/wilde marjolein, tijm, basilicum; fijngehakt.


Bereiding van het deeg:
Los de gist en de suiker op in een beetje lauw water en laat dit zo'n 10 minuten staan. Daarna roer je het tot een glad papje. Giet de bloem in een grote kom en doe in een kuiltje in het midden de gistoplossing. Strooi een snuifje zout aan de buitenrand van de bloem. Kneed alles tot een deeg en laat het 5 minuten rusten. Werk vervolgens de resterende bloem, water, olie en boter eronder en kneed het deeg tot het elastisch is. Voeg fijngehakte tijm en/of rozemarijn toe. Als het deeg te droog is, kan je nog wat olie toevoegen. Plakt het deeg, voeg dan nog wat bloem toe. Maak van het deeg een bol en laat die in een met een doek afgedekte kom 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg zeer dun uit. Smeer een taartvorm of pizzaplaat in met olie en leg het deeg erop. Maak de randen iets dikker en doorprik op een paar plaatsen het deeg met een vork.

 

Bereiding van de vulling
Fruit de ui 5 minuten in wat olijfolie en voeg de courgette toe. Breng op smaak met peper en zout. Mix 300g tomatenblokjes of gepelde tomaten met 1 klein doosje tomatenpuree (70 g). Voeg verse basilicum en de geperste knoflook  toe. Besmeer de pizzabodem met dit tomaten/kruidenmengsel. Leg hier vervolgens de gefruite courgette en uienringen op. Doe er de fetakaas en de gesneden zongedroogde tomaten bovenop.
Strooi er verse fijngehakte kruiden over, bestrooi met geraspte kaas en besprenkel met olijfolie.

Bak de pizza in een withete stenen bakoven op 20 minuten of in een voorverwarmde (200°C) traditionele oven gedurende 12 – 15 minuten.

 


Pindapaté

 

Ingrediënten:

250 gram pindakaas
100 gram kwark
½ dl . room
1 theelepel appeldiksap
Sap van ½ sinasappel of citroen
1 teen knoflook fijgesneden
Peper, kerrie en selderijzout
2 handenvol fijngesneden blaadjes van: duizendblad, vogelmuur, smalle weegbree,bijvoet, paardenbloemblad, melde. Bloemetjes van madelief, borage,rolklaver, groot kaasjeskruid,lavendel, paarse dovenetel, rode of witte klaver.


Bereiding:
1. Klop de pindakaas, kwark, room , diksap, sinasappelsap, kerrie, peper en kruidenzout tot een smeuïge smeersel.
2. Was de blaadjes en bloemetjes en dep ze droog.
3. Snijd ze zeer fijn en roer ze door de pindapaté.
4. Proef en maak op smaak.
5. Heerlijk op zuurdesembrood, komkommer of rode paprika.


 
logo RLLK copyright RLLK Design Just Catch Up CMS NettoolS Europese Unie Vlaanderen Provincie Limburg VCM