home De eik als boom Eik en mens De eik inspireert Eropuit en zelf doen Ook dat nog
De eik vertelt   De eik maakt muziek   De eik in beeld    

De eik in beeld
In 17e eeuwse Lummense rolregisters staat dat terdoodveroordeelden naar 'Het Verbrand' moeten. Zo heet het gebied rond de Duizendjarige Eik.
De Duizendjarige Eik vormt al jaren het ideale decor voor foto's van verliefde koppeltjes, broers die naar de oorlog gaan of statige familieportretten.
Op het 'Boomenfeest' van 15 oktober 1905 aan de Duizendjarige Eik ontvangt burgemeester Henri Briers meer dan 80 notabelen en kunstenaars onder wie James Ensor, één van de belangrijkste Belgische kunstschilders, en Nicolaas Theelen, stichter van het Belang van Limburg.
De Duizendjarige Eik is net als veel monumentale eiken een gerechtsboom. In 1609 verklaart de pastoor van Berbroek dat hij iemand onthoofd zag worden aan de Dikke Eik.
In 1940 wordt de Duizendjarige Eik officieel erkend als monument. In 1973 koopt de gemeente het domein over van baron de Moffarts.
In 1956 bezoekt koning Boudewijn incognito de Duizendjarige Eik. Hij zou gesproken hebben met 'Fons van het Boshuis'. Fons, die op zijn aardappelveld vlakbij de Dikke Eik aan het werk was, wist niet wie die 'sjieke meneer' was. 
Op 27 en 28 maart 1967 brandt het binnenin de Duizendjarige Eik. De brandweer van Hasselt heeft twee dagen nodig om de brand te blussen.
De Duizendjarige Eik vormt al jaren het ideale decor voor foto's van verliefde koppeltjes, broers die naar de oorlog gaan of statige familieportretten.
In 1614 vindt aan de Duizendjarige Eik het heksenproces van de Linkhoutse Odilia Sraets en haar dochter Lynke (Helena) plaats. Ze bekennen dat ze de meid van Kenens hebben vergiftigd met een boekweitkoek. De straf luidt: levende verbranding. Maar ze krijgen strafvermindering. Ze worden verstikt voor ze worden verbrand.
logo RLLK copyright RLLK Design Just Catch Up CMS NettoolS Europese Unie Vlaanderen Provincie Limburg VCM